top of page
OTOMATİK KESİMHANE PROSESİ
Otomatik
Kesimhane
Hazır Projeler
Online
Teklif Talep
Formu
Canlı Kabul Bölümü
Bu bölüm tavukların ve kanatlıların işleme prosesinin başlangıç bölümüdür.
Tavuklar kesime hazır hale geldiğinde araçlara yüklenerek kesimhaneye getirilir.
Genellikle bu işlem tavukların plastik kasalara konulması ve araçlara yüklenmesi ile olur.
Kesilecek tavukların kesimhaneye getirilmesi esnasında öncelik olarak kanatlı sağlığı göz önüne alınarak işlemler gerçekleşir. Bunu dikkate alarak kullanılacak makine ve ekipman ihtiyaçları temin edilir.
Tesisin kapasitesine göre makine ve ekipman seçimi yapılır.
Tavuk kesimhane ve soğutma.
Kesim ve Tüy Yolma
Bu prosesde canlı tavuğun kesim işlemi yapılır. Ancak buradaki makinelerin işlevselliği çok önemlidir. Bu bölümde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta tavuğun etik ve psikolojik olarak en uygun şekilde makinelerin müdahalelerine maruz kalmasıdır.
Bu proses hattının ana konusu tavukların kesilip tüylerinden temizlenmesi ve iç organların temizlenmeye hazır hale getirilmesidir. Bu işlem farklı makine ve ekipman kullanarak gerçekleşir. Bu bölümden çıkan tavuk ne kadar temiz ve düzgün olursa bir sonraki bölümdeki işlemi kolaylaşır.
Bu prosesdeki hattın modüler bir yapıya sahip olması, gelecekte muhtemel bir kapasite artırımında kolaylıkla çözüm sunulmasını sağlar. Böylece mevcut sistemler üzerinde modifikasyon yapma şansı doğar. Burada birçok güvenlik önlemleri alınmış, verimli, seri ve enerji dostu bir proses ortaya çıkmıştır.
Otomatik İç Organ Çıkarma
Kanatlı işleme prosesinde ekipman ve makinelerin en karmaşık olduğu bölüm bu bölümüdür. Kesim ve tüy yolma bölümünden gelen tavukların iç organlarının temizlenmesinin yanı sıra temizlenen iç organların da (ciğer, taşlık vb.) kalitesi çok önemlidir.
Özellikle yüksek kapasite kullanımında, hattın yüksek hızda dönmesi ile bu işlemi insan gücü ile yapmak hem çok zor hem de verim açısından çok düşük seviyede kalacaktır. Verim ve serilik açısından bu bölümdeki her makine ve her makine üzerindeki her istasyon, başlangıçtan bitime kadar bütün tavuklar için aynı kalitede işlem yapar.
Bu prosesde bulunan makinelerin kendine has görevleri vardır. Her biri konveyör hattı ile senkron çalışır. Mekanik bir yapıya sahip olması, makinelerin uzun ömürlü olmasını sağlar. Ayrıca ortalama tavuk ağırlık ve boyutlarına göre birçok ayar seçeneği sunularak her makinenin tam verimle çalışması sağlanır .
Sulu Soğutma
Tavukların kalitesi açısından yıkama ve soğutma çok önemli bir prosestir. Soğutma prosesi iki farklı şekilde gerçekleşir. Bu iki seçenekten hangisinin uygun olduğu kapasite ve müşteri talebine göre seçilir.
İlk seçeneğin ( sulu soğutma ) tek başına yeterli kaldığı projeler daha çok düşük kapasiteli tesislerdir. Kapasite yükseldikçe her iki sistemin de kullanılması gerekir. Bu bölümdeki asıl amaç, kesim ve iç organları temizlenen tavukların hava soğutma işlemine maruz kalmadan önce vücut ısısının daha düşük değerlere ulaşmasını sağlamaktır. Bu da tavuğun daha kaliteli bir soğutma işlemine uğramasını sağlar. Bu işlem hem tavuk kalitesi hem de ürün ömrü için pozitif bir etkendir. Soğutmanın su ile yapılması sayesinde tavuklar aynı zamanda temizlenerek soğuk hava bölümüne sevk edilirler.
Hava Soğutma
Bir gıda prosesinde soğutma çok önemlidir ve doğrudan ürüne etki eder.
Kanatlı kesimhanelerinde de bu işlem son derece önemli ve dikkat isteyen bir konudur. Önemli olan nokta ürünün soğuk hava odasında ne kadar kaldığı ve oda içi sıcaklığın kaç derece olduğudur. Tüm bunlar ve tavuk eti sağlığı göz önüne alınarak hesaplamalar yapılır.
Bu hesaplamalar sonucunda en uygun konveyör uzunluğu ortaya çıkar. Tavuğun çok fazla soğutulması da zararlıdır, gerektiğinden az soğutulması da.
Kapasiteye göre konveyör sisteminin metrajı değişkenlik gösterir.
Gramaj Tasnif Bölümü
Bir tavuk kesimhanesinde proses anlamında en karmaşık bölümdür. Burada tavuğun ağırlığı , kalitesi ve gramaj ayrım hattı panosunda bulunan bilgisayar aracılığı ile otomatik olarak yapılır. Özel askı kullanılan hatta gelen tavuk, ağırlığı tespit edilerek tasnif edilir.
Hat üzerinde bulunan bir loadcell tartım işlemini yapar ve bilgisayar programına bilgiyi iletir. Bu işlemler PLC kullanımı sayesinde milisaniye hassasiyetinde gerçekleşir. Tartım yapılan ağırlığa göre belirlenen kefeye ait olan tavuk, yine hat üzerinde bulunan pönomatik düşürücü istasyonları sayesinde ait olduğu kefeye düşer.
Gramaj tasnif hattımız yüksek hızlarda dönen konveyör hatlarına rağmen en doğru tartımı yapma yeteneğine sahiptir.
Otomatik Parçalama
Tavuk işleme prosesinde baştan sona kadar ürünler yapısal olarak bir bütün halindedir. Bu bütünlüğü bozmak için otomatik parçalama hattı kullanılır. Pazar ihtiyacına göre parça ve bütün tavuk satışı yapılır. Burada yatırım açısından önemli olan pazarın talebine uygun olan ürünü sunmaktır. Otomatik parçalama hattı, kendine has bir platform yapısı ve konveyörü olan bir sistemdir. Konveyörde özel askılar ve bu askıların üzerinde bulunan özel yönlendiriciler bulunur. Bunun sebebi kesim yapılacak bölgeye göre makine ve tavuğun duruş pozisyonunun ayarlanmasıdır.
Otomatik parçalama hattı, yüksek kapasiteli tesislerde verimli, seri ve en doğru parçalama işlemi yapar. Parçalama işlemi hat üzerine bağlı ancak birbirinden bağımsız çalışan makineler ile gerçekleşir. Parçalama hattında; uç kanat kesme, dip kanat kesme, kovan göğüs ve spesiyal göğüs kesme, ortadan ikiye ayırma, baget kesme ve düşürücü makinelerinden oluşur.
Ayrıca her bir makine arasında da askıların yönünü ayarlayacak kılavuzlar konveyör üzerine monte edilmiştir. Modüler bir yapıya sahip olan hatta, makine ekleme ve çıkartma kolaylıkla yapılabilir. Kesim yapan bıçaklar muhafazalarla kapatılmış ve acil stoplar konularak güvenlik önlemleri alınmıştır. Her makine üzerinde yükseklik ayarı ve yönlendirici kılavuz ayarları yapılması için mekanizmalar bulunur. Bu sayede çeşitli ağırlık grubunda rahatlıkla parçalama işlemi gerçekleştirilir. Parçalama hattının yeri projeye göre özel olarak seçilir ve üretilir.
Paketleme Bölümü
İşlemede son aşama olan paketlemedir. Paketleme işlemi seri ve hijyenik bir biçimde yapılır.
Bu proses bandı pönomatik poşetleme makinesi ve klips makinesinden oluşur. Pönomatik poşetleme makinesi ve klips makinesi bant üzerine monte edilir.
Poşetleme makinesi hava ile çalışır. Böylece işçi sadece tavuğu alır poşetin içine bırakır. Banttan poşetleri alan işçi seri bir şekilde klipsleme işlemini de yaparak paketleme işlemi en kısa sürede en yüksek adette tamamlar.
Paketlenen tavuk soğuk depoya nakledilerek sevkiyata hazır hale gelir.
Atık Bölümü
Gıda işleme sistemlerinde tesis temizliği çok önemlidir. Kanatlı işleme prosesinde ise birçok atık ve çöp açığa çıkar. Çöp hem geri dönüşüm hem de enerji açısından son derece değerlidir.
Tesislerde açığa çıkan bu çöpün değerlendirilmesi için atık çöp seperatörü ve pompa grubu kullanılır. Özellikle tesiste oluşan kanatlı atıkları rendering sistemi sayesinde yem için hammadde olarak kullanılır. Aynı zamanda bir diğer konu da çevre temizliğidir.
Tesiste oluşacak atık ve çöplerin kontrol altında olması gerekir. Unutulmamalıdır ki canlı girişinden ürün sevkiyatına kadar bir bütün olan tesiste temizlik çok önemlidir. Poultry Tech Group tüm bunları kontrol altına almak için geliştirdiği sistem sayesinde tesisteki hijyen oranının en üst seviyede olmasını sağlar.
Kurulacak olan tesisin projesi ilk baştan itibaren buna göre dizayn edilir. Çünkü çöplerin toplanacağı kanal ve kuyular mimari projenin ilk adımında yapılır. Bu kanal planına göre de makine yerleşimleri belirlenir. Böylece çalışma esnasında ve çalışma bitiminde tesis atıklardan sürekli arındırılmış olur.
Sistem Kumanda Panoları
Kanatlı prosesindeki bütün ekipmanların kontrolü, yönetimi, güvenliği ve ana güç kaynağı sistem kumanda panolarının sayesinde gerçekleşir. Panolar kendi içerisinde bölümlere ayrılır. Her bölümün kendine ait bir panosu bulunur.
Bu panolarda ana enerjinin bulunduğu panodan beslenir. Makinelerde bulunan motorlar, hat üzerindeki redüktörler, acil stoplar, konveyör hattının hızı gibi birçok seçenek panolar üzerinden tek bir tuş ile kontrol edilir.
Hangi makinenin çalışıp çalışmadığı, hangi makinenin arıza verdiği, konveyör dönüş hızı, dijital göstergelerdeki bir takım değerler gibi birçok bilgi çalışma sırasında pano üzerinden görülerek bilgi edinilir.
bottom of page